Τελετή απονομής βραβείων ΕΑΑΛΣ 2023 - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Τελετή απονομής βραβείων ΕΑΑΛΣ 2023

Μαζί με τη μεγαλειώδη τελετή κοπής της Βασιλόπιτας της ΕΑΑΛΣ και παρουσία πλήθους μελών και προσκεκλημένων της, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023 στο «αίθριο του 5ου ορόφου» του ΥΝΑΝΠ/Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στη Δραπετσώνα, η τελετή απονομής βραβείων της Ένωσης, για πρώτη φορά στην 35χρονη ιστορία της. 

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΑΛΣ Γιάννης Καραγεωργόπουλος, που συντόνισε την τελετή, ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του:

"...Από τα πρώτα πράγματα που κάναμε σαν νέα Διοίκηση ΕΑΑΛΣ ήταν η θέσπιση ετήσιων βραβεύσεων.

 

Επειδή θεωρούμε χρέος μας και ύψιστο καθήκον να αναδεικνύουμε και να αναγνωρίζουμε φωτεινά παραδείγματα, που μπορούν να εμπνεύσουν τους νέους συναδέλφους μας...".

 

Στα βραβεία ΕΑΑΛΣ 2023 η τιμώμενη προσωπικότητα ήταν ο κ. Ευθ. Μητρόπουλος, για τη διαχρονική προσφορά του στο Λ.Σ. και την Ελληνική και Διεθνή Ναυτιλία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Υποναύαρχος Λ.Σ. (εα) Ευθύμιος Μητρόπουλος είναι γόνος πέμπτης γενιάς ναυτικών οικογενειών από το Γαλαξείδι.  Απόφοιτος της Ακαδημίας Ε. Ν. Ασπροπύργου και της Σχολής Λιμενικών Δοκίμων, έτυχε υποτροφιών για σπουδές σε τεχνικά ναυτιλιακά θέματα στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.  Υπηρέτησε τη Ναυτιλία από τις τάξεις του Εμπορικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος και των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ 1977 και 1979 διετέλεσε Κεντρικός Λιμενάρχης Κερκύρας.

Τον Ιούνιο 2003, εξελέγη Γενικός Γραμματεύς (ο 7ος κατά σειράν) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού του ΟΗΕ.  Με τη συμπλήρωση 2 θητειών, 4ετούς διάρκειας η καθεμία, απεχώρησε από τον ΙΜΟ, τον Ιανουάριο του 2012, σαν Επίτιμος Γ. Γραμματεύς, Επίτιμος Πρύτανης του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Πανεπιστημίου του Μάλμο, Σουηδίας, Επίτιμος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ινστιτούτου Ναυτικού Δικαίου της Μάλτας και Πάτρων της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Διάσωσης στη Θάλασσα (IMRF).

Μεταξύ 1967 και 1972, καθ’ όν χρόνο υπηρετούσε, σαν Αξιωματικός ΛΣ στο Υπουργείο Ναυτιλίας, έθεσε τα θεμέλια της Μονάδας που, με την πάροδο του χρόνου, εξελίχθηκε στο σημερινό Joint Maritime and Aeronautical Search and Rescue Centre του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΕΚΣΕΔ).

Σαν Διευθυντής Ναυτικής Ασφάλειας του ΙΜΟ, ωργάνωσε, μεταξύ των ετών 1985 και 1994, αλλεπάλληλες Διασκέψεις χωρών με πρόσβαση στον Ατλαντικό, Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανούς και στη Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσες, οι οποίες κατέληξαν στην υιοθέτηση του Παγκόσμιου Συστήματος Έρευνας και Διάσωσης, το οποίο εξασφαλίζει την κάλυψη ολόκληρης της υδρογείου από παράκτιες Χώρες που έχουν αναλάβει, στις περιοχές ευθύνης και αρμοδιότητος των, την ευθύνη συντονισμού ενεργειών έρευνας και διάσωσης κινδυνευόντων πλοίων.

Μεταξύ των ετών 2003 και 2011, ηγήθηκε των ενεργειών του ΙΜΟ να συντονίσει την εκστρατεία καταστολής της τότε ανθούσης στον Ινδικό Ωκεανό πειρατείας, έχοντας εξασφαλίσει, ύστερ’ από προσωπική του παρουσίαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, την υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών και, στη συνέχεια, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεμονωμένων Χωρών (Ρωσίας, Κίνας, Ινδίας κ.α.).  Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Νέα Υόρκη και Washington τον Σεπτέμβριο 2001, συνέβαλε ουσιαστικά στην εκπόνηση και υιοθέτηση, σε χρόνο ρεκόρ, του Διεθνούς Κώδικος Ασφαλείας Πλοίων και Λιμενικών Εγκαταστάσεων (ISPS).

Έχει συγγράψει επτά βιβλία ναυτιλιακού περιεχομένου.

Έχει τιμηθεί με Μεγαλόσταυρους από την Ελλάδα, Γερμανία, Φιλιππίνες, Ιταλία και Παναμά, από τη Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ ως Knight Commander του Τάγματος των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου και με διακρίσεις για τις υπηρεσίες του στη διεθνή ναυτιλία από πολλές άλλες Χώρες και διεθνείς οργανισμούς.

Από το 2012 είναι Πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης.

Είναι Επίτιμος Δημότης Γαλαξειδίου και Malmö, Σουηδίας."ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ (εκφωνήθηκε από τον Αντιπρόεδρο ΕΑΑΛΣ)

(παραλείπονται οι προσφωνήσεις)

Καλή κι ευλογημένη Καινούργια Χρονιά!

Ο Χριστός και η Παναγία στα σπίτια μας και ο Άγιος Νικόλαος στις πλώρες των καραβιών όλου του κόσμου!

Λυπάμαι που υποχρεώσεις που είχα αναλάβει στο Λονδίνο αρκετό καιρό πριν δεν μου επιτρέπουν να είμαι κοντά σας σήμερα στη λαμπρή αυτή τελετή.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνω σ’ όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΛΣ για την επιλογή τους να με βραβεύσουν σήμερα.

Θεωρώ εξαιρετική τιμή την συμπερίληψη μου στον πίνακα των σήμερα βραβευομένων Υπηρεσιών και Προσώπων, αλλά βρίσκω κάπως υπερβολική την αιτιολογία της βράβευσης μου σαν «Προσωπικότητας-πρότυπου για την αριστεία και τη διάκριση».  Κι αυτό για δύο λόγους:

Πρωτίστως, γιατί θεωρώ πολλούς από τους συναδέλφους μας στο Σώμα – εν ενεργείᾳ και αποστρατείᾳ - ισάξιους και αρκετούς ακόμη καλύτερους για να τους απονεμηθεί η υψηλή διάκριση που απονέμεται σε ̓μένα σήμερα, και

      Δευτερευόντως, γιατί, όσα, με τη βοήθεια του Θεού, δημιούργησα στη ζωή μου δεν ήσαν παρά το αποτέλεσμα προσπαθειών για να κάνω το καθήκον μου καθ’ όλες τις φάσεις της επαγγελματικής μου ζωής: σαν ναυτικός, σαν Αξιωματικός ΛΣ στα Λιμεναρχεία Πειραιώς και Κέρκυρας και στο Υπουργείο Ναυτιλίας και σαν μέλος της Γραμματείας, στην αρχή και, αργότερα, σαν Γενικός Γραμματεύς του ΙΜΟ.  Πρότυπό μου, τηρουμένων των αναλογιών, υπήρξε ο ήρωας μου Ναύαρχος Nelson, ο οποίος, σ’ όλη του τη ζωή ένα πράγμα επεδίωκε: to do his duty.  Και στο τέλος της ζωής του, θανάσιμα πληγωμένος στο απόγειο της δόξας του, στη Ναυμαχία του Trafalgar, εν όσῳ στωικά περίμενε τη στιγμή που θ’ αναχωρούσε από τον μάταιο αυτό κόσμο για να πάει να συναντήσει τον Δημιουργό του, και ενώ ο Επιτελάρχης του διαδοχικά τον ενημέρωνε ως προς την έκβαση της ναυμαχίας, τρεις φορές είπε: Thank God, I have done my duty!”.

Από νεαρός αξιωματικός στο Σώμα ευτύχησα να υπηρετήσω παρά τους πόδας ανωτέρων μου, από των οποίων το παράδειγμα, το ήθος, την εργατικότητα και την προσήλωση στο καθήκον, διδάχθηκα πολλά – αρετές που έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας μου και στων οποίων ευεργετών μου τη μνήμη είμαι παντοτινά ευγνώμων.  Από τους τέτοιους μέντορες μου, θα ζητήσω συγγνώμη που ο περιωρισμένος χρόνος του χαιρετισμού μου δεν μου επιτρέπει να τους μνημονεύσω όλους, αλλά δύο εξ αυτών τα ονόματα θα πω: ο ένας ήταν ο Ναύαρχος Λευτέρης Γεωργαντόπουλος, πατέρας της Ναυτιλιακής Οικονομικής και Πολιτικής Επιστήμης στην Ελλάδα και ο άλλος ο Ναύαρχος - Αρχηγός ΛΣ Άλκης Σκιαδάς.  Αιωνία τους η μνήμη!

Αν όμως έχω να πω τα λόγια αυτά ευγνωμοσύνης για συγκεκριμένους, τους εκάστοτε προϊσταμένους μου Αξιωματικούς στο Σώμα, η πραγματικότητα, πίσω από όλα – λίγα ή πολλά, μικρά ή μεγάλα – που να δικαιολογούν τη σημερινή μου βράβευση, είναι μία και μοναδική: χωρίς την ευεργετική παιδεία, επίδραση και επιρροή του Σώματος στη ζωή μου τίποτα δεν θα είχε επιτευχθή.  Ό,τι έκανα, ό,τι κατάφερα, ό,τι πέτυχα – αν έκανα, κατάφερα ή πέτυχα κάτι στη ζωή μου – το οφείλω στο Σώμα.  Γι’ αυτό και η αγάπη, αφοσίωση και, παν’ απ’ όλα, η ευγνωμοσύνη μου στις χιαστί άγκυρες είναι και θα είναι αιώνια.

Γι’ αυτό και χαίρομαι να παρακολουθώ σήμερα το Σώμα, στην κατεύθυνση που οι εξελίξεις στη ζωή της Χώρας και οι γεωπολιτικές συγκυρίες το ώθησαν ν’ ακολουθήσει, όχι μόνο να διαπρέπει αλλά να εξέχει και υπερέχει, να πρωταγωνιστεί, να παραδειγματίζει και με τη σκληρή δουλειά, τους κόπους και τις, μέχρι αυταπάρνησης, θυσίες που οι περιστάσεις απαιτούν από τα στελέχη του, να επισύρει το θαυμασμό και την αναγνώριση σύσσωμης (πολιτικής, δημόσιας και ιδιωτικής) της κοινωνίας της Πατρίδας μας – πρώτο μεταξύ ίσων από όλους τους φορείς που η Πολιτεία έχει εμπιστευθεί με παρεμφερή καθήκοντα.

Και μ’ αυτά τα λόγια αγάπης, σεβασμού και επαίνων για το Σώμα που μας γαλούχησε και εξέθρεψε, θα κλείσω τον Χαιρετισμό μου, επαναλαμβάνοντας τη λύπη μου για την απουσία μου από τη σημερινή εορταστική εκδήλωση και ευχαριστώντας την Ένωση Αποστράτων γιά την τιμή της βράβευσης μου.

Σας ευχαριστώ!"

Ο Υφ. ΥΝΑΝΠ κ. Κων/νος ΚΑΤΣΑΦΑΔΟΣ πραγματοποίησε την απονομή του βραβείου, που για λογαριασμό του τιμώμενου προσώπου παραλήπτης του ήταν ο συμμαθητής του κ. Μητρόπουλου Ναύαρχος Λ.Σ. (εα) κ. Βασίλειος ΜΑΚΡΗΣ.

Επόμενος βραβευόμενος της τελετής μας ήταν ο Αρχηγός Λ.Σ. Αντιναύαρχος ΛΣ κ. Γεώργιος ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗΣ για τη διακεκριμένη προσφορά του στην ΕΑΑΛΣ και τα μέλη της μέσω της σύστασης Γραφείου Εξυπηρέτησης Αποστράτων Στελεχών στο ΝΝΑ και για τις προσπάθειές του να ιδρυθεί ανάλογη δομή one-stop-shop Εξυπηρέτησης Αποστράτων Στελεχών Λ.Σ. στο Αρχηγείο.

Τη βράβευση του Αρχηγού ΛΣ έκανε ο Γ. Γ. ΕΑΑΛΣ κ. Δημ. Σαϊτάκης.

Ακολούθησε η απονομή βραβείου στη Διεύθυνση η Δ/νση Ποντοπόρου Ναυτιλίας για τις διαχρονικά διακεκριμένες υπηρεσίες της ιδίως κατά την τελευταία διετία.


Σταχυολόγηση επιτευγμάτων ΔΠΝ

·           Ολοκλήρωση του έργου νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ), για πρώτη φορά από το 1958 που τέθηκε σε ισχύ ο Κώδικας.  Αναμένεται υποβολή στη Βουλή προς ψήφιση σε λίγες μέρες (αρχές Φεβρουαρίου 23).

·       Επανεκλογή της χώρας μας (πρώτης σε ψήφους) στην κατηγορία «Α» του Συμβουλίου του ΙΜΟ για την περίοδο 2022-2023, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού.  Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την εμπιστοσύνη της παγκόσμιας κοινότητας στη χώρα μας ως αξιόπιστου ναυτιλιακού εταίρου, αλλά και στο υψηλό επίπεδο των παρεχόμενων ναυτιλιακών υπηρεσιών.

·       Η ελληνική πλοιοδιαχείριση έφτασε στο ιστορικά υψηλό των 5.200 πλοίων.

·       Ανάληψη πρωτοβουλιών με σκοπό την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και αποτελεσματικότητας (resiliency and efficiency) των θαλασσίων μεταφορών, στο πλαίσιο των διαχείρισης των πρωτοφανών έκτακτων καταστάσεων της πανδημίας Covid 19 και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.  Εξ' αυτών ειδικής μνείας χρήζει η πρόταση χαρακτηρισμού των ναυτικών ως ουσιωδών εργαζομένων (key workers) για τη διευκόλυνση της κινητικότητάς τους κατά την πανδημία και η πρόταση εγκαθίδρυσης ασφαλούς θαλασσίου διαδρόμου στον Εύξεινο Πόντο, οι οποίες και υιοθετήθηκαν από τα διεθνή και ευρωπαϊκά όργανα.

·       Απελευθέρωση του συνόλου των ελληνικών πλοίων και των πληρωμάτων τους που βρέθηκαν εγκλωβισμένα σε ουκρανικά και άλλα λιμάνια.  Αποκορύφωμα των προσπαθειών αυτών αποτελεί η επιτυχής απελευθέρωση των δύο ελληνικών δεξαμενοπλοίων και των πληρωμάτων τους που κρατήθηκαν από τις 27/5 μέχρι τις 16/11 στο Ιράν.

Το βραβείο στον Πλοίαρχο ΛΣ κ. Χρήστο ΚΟΝΤΟΡΟΥΧΑ, Διευθυντή ΔΠΝ, απένειμε ο Γ. Γ. Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Επενδύσεων ΥΝΑΝΠ κ. Ευάγγελος ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΣ.


Η επόμενη Υπηρεσία στην οποία απονεμήθηκε το βραβείο ΕΑΑΛΣ 2023 ήταν το ΕΚΣΕΔ/ΛΣ, για τη διαχρονική προσφορά υπηρεσιών στην ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας σε όλες τις θαλάσσιες ζώνες εθνικής δικαιοδοσίας και ευθύνης για Έρευνα & Διάσωση.

Το ΕΚΣΕΔ είναι διακλαδική Υπηρεσία ιδρυθείσα με Νόμο με σκοπό την παροχή Υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης στην Ελληνική περιοχή ευθύνης για Ε&Δ σε 24ωρη βάση.

Αποτελείται από δύο Τομείς: το Ναυτικό και τον Αεροπορικό.

Το βραβείο ΕΑΑΛΣ 2023 για το Ναυτικό Τομέα ΕΚΣΕΔ επιδόθηκε στην εκπρόσωπό του και με υπερεικοσαετή υπηρεσία στο ΕΚΣΕΔ, Υποπ/ρχο ΛΣ κα. Καλλιόπη ΤΡΙΧΙΑ, από τον Αντιπρόεδρο ΕΑΑΛΣ με την ιδιότητά του ως Επίτιμου Διευθυντή Κλάδου Α' Ασφάλειας & Αστυνόμευσης του Αρχηγείου.  

Για τον Αεροπορικό Τομέα ΕΚΣΕΔ, το βραβείο ΕΑΑΛΣ 2023 παρέλαβε ο Σμήναρχος Αθανάσιος ΛΕΚΚΟΣ ΠΑ.

Το βραβείο ΕΑΑΛΣ 2023 για τους Συνδέσμους του Πολεμικού Ναυτικού στο ΕΚΣΕΔ, παρέλαβε ο Ανθ/ρχος Αντώνιος ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΝ.

Επόμενη Βραβευόμενη Διεύθυνση ήταν η Διεύθυνση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος για το έργο και τη διαχρονική συμβολή της στην προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος, την αποτελεσματική αποφυγή πρόκλησης και την επιτυχή αντιμετώπιση πλήθους περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης.

Ειδικότερα, στο περιστατικό του καιόμενου φ/γ πλοίου “AL HANI” στις 11-11-2020 στην Ελαφόνησο,

Στο περιστατικό σύγκρουσης πλοίων στα Κύθηρα την 13-3-2021,

Στη βύθιση πλοίου στις 28-8-2021 στη ν. Καράβι στο Μυρτώο Πέλαγος, και

Στην αρχική προσάραξη και μετέπειτα βύθιση πλοίου την 25-1-2022 στη θαλάσσια περιοχή εντός κόλπου Κισσάμου Κρήτης.

Το βραβείο για τη ΔΠΘΠ παρέλαβε ο Διευθυντής της Αρχ/ρχος ΛΣ κ. Γεώργιος Μαραγκός από τον Αρχηγό ΛΣ Αντιναύαρχο ΛΣ κ. Γ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΚΗ.

Το επόμενο βραβείο απονεμήθηκε στον κ. Βασίλη ΜΑΝΩΛΑΚΟ τ. Πρόεδρο ΔΣ και νυν μέλος ΔΣ της ΕΑΑΛΣ για την προσφορά του στην Ένωση και τα Μέλη της.

Βραβεύων ήταν ο διάδοχος του κ. Μανωλάκου και νυν Πρόεδρος ΔΣ της ΕΑΑΛΣ κ. Σταύρος ΒΟΪΔΟΝΙΚΟΛΑΣ.

Ακολούθως η Ταμίας του Δ.Σ. ΕΑΑΛΣ κα. Ελένη Κοντάκου απένειμε ένα εκ των φετινών βραβείων ΕΑΑΛΣ 2023 στον Πλοίαρχο ΛΣ κ. Γιώργο ΒΡΕΤΤΟ για τη συνολική προσφορά του στο ΛΣ και την Υπηρεσία Μουσικής ΛΣ.


Τελευταίος στη σειρά απονομής των φετινών βραβείων ΕΑΑΛΣ 2023 ήταν ο κ. Ανδρέας ΖΕΠΠΟΣ Μ.Π.Υ. ΥΝΑΝΠ, για τις διαχρονικές αθλητικές διακρίσεις του.   

Γεννημένος το 1978 στον Πειραιά, από το 1983 μέχρι και το 2003 υπήρξε κολυμβητής του Ολυμπιακού, κατακτώντας 10 Πρωταθλήματα Ελλάδος κατηγορίας Ανδρών με το σύλλογο, μέλος της Εθνικής Ομάδας για περισσότερο από 10 χρόνια με συμμετοχές σε Βαλκανικούς Αγώνες, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα. 

Κάτοχος Πανελληνίων Ρεκόρ στα αγωνίσματα 50-100-200 πρόσθιο, Βαλκανιονίκης 4 φορές, ενώ μεγαλύτερο επίτευγμά του υπήρξε η κατάκτηση της 8ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης το 2000.

Από το 2006 και έπειτα κατέχει τη θέση του Τεχνικού Διευθυντή -Προπονητή στο Σύλλογο Κολύμβησης ΡΟΗ, οδηγώντας τους αθλητές της ομάδας του στην κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Κατηγοριών το 2020 και σε πολλές ατομικές διακρίσεις, Πανελλήνιες νίκες, Βαλκανικές νίκες, συμμετοχές και μετάλλια σε Πανευρωπαϊκά  Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων.

Από το Νοέμβριο του 2004 εργάζεται στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης του ΥΝΑΝΠ.

Το βραβείο στον κ. Ζέππο απένειμε η κα. Ζωή Πεντώτη, Πρόεδρος της Πανελ. Ομοσπ. Υπαλλήλων Εμπορικής Ναυτιλίας.

Pages