Συντάξεις – ΕΦΚΑ: Πώς θα εκτυπώσετε την προσωπική διαφορά – Δείτε αν θα λάβετε αναδρομικά - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Συντάξεις – ΕΦΚΑ: Πώς θα εκτυπώσετε την προσωπική διαφορά – Δείτε αν θα λάβετε αναδρομικά

Μέσα στο Μάρτιο οι συνταξιούχοι θα λάβουν την πληρωμή συντάξεων Μαρτίου με αναδρομικά, την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, το επίδομα προσωπικής διαφοράς και την πληρωμή συντάξεων Απριλίου. Την ερχόμενη εβδομάδα οι συντάξεις Μαρτίου θα δοθούν με διπλή αύξηση καθώς θα δοθεί αναδρομικά και αυτή του Ιανουαρίου

Οι συντάξεις Μαρτίου που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των συνταξιούχων από τις 22 έως τις 24 Φεβρουαρίου θα είναι αυξημένες καθώς προβλέπεται να δοθούν μαζί και τα αναδρομικά ποσά της αύξησης του 7,75% από τον Ιανουάριο.

Να σημειωθεί ότι τον περασμένο μήνα και μετά από πολλά χρόνια οι συνταξιούχοι είδαν αυξημένες τις συντάξεις κατά 7,75% αλλά δεν έλαβαν το αναδρομικό ποσό του Ιανουαρίου.

Για παράδειγμα ένας συνταξιούχος που λαμβάνει τον μήνα 750 ευρώ με την αύξηση του 7,75%, το μηνιαίο όφελος που είχε από την περασμένη πληρωμή ήταν περίπου 58 ευρώ, ενώ το ετήσιο φτάνει τα 696 ευρώ.  Δηλαδή θα δει ξανά τη σύνταξη Μαρτίου αυξημένη κατά 58 ευρώ και θα λάβει επιπλέον τα 58 ευρώ που αντιστοιχεί στην αύξηση Ιανουαρίου, σύνολο 116 ευρώ περισσότερα από όσα πήρε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η προσωπική διαφορά

Παράλληλα, οι συνταξιούχοι που δεν είδαν αύξηση στην τσέπη αλλά μόνο λογιστική καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά (και κατά πάσα πιθανότητα είναι δικαιούχοι του επιδόματος 200-300 ευρώ) θα ενημερωθούν μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (Εκτύπωση μηνιαίου ενημερωτικού σημειώματος κύριας σύνταξης) στο τέλος Φεβρουαρίου για τη μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, προκειμένου να δουν και πραγματικές αυξήσεις κάποια στιγμή στο μέλλον.

Για παράδειγμα, στο ενημερωτικό σημείωμα συνταξιούχου με σύνταξη 1.000 ευρώ εμφανίζεται ως προσωπική διαφορά το ποσό των 190 ευρώ.  Με την αύξηση του 7,75% δηλαδή, 77.5 ευρώ το μήνα, η προσωπική διαφορά του εν λόγω συνταξιούχου θα μειωθεί στα 112,5 ευρώ.  Σε αυτή την περίπτωση, μόνο μια πολύ μεγάλη πιθανή αύξηση στις συντάξεις του 2024 θα μπορούσε να οδηγήσει σε μηδενισμό της προσωπικής διαφοράς ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη βελτίωση του εισοδήματος του εν λόγω συνταξιούχου.

Προκαταβολές επικουρικών

Την ίδια ώρα μέσα στο Μάρτιο οι συνταξιούχοι θα λάβουν την πληρωμή συντάξεων Μαρτίου με αναδρομικά, την προκαταβολή επικουρικής σύνταξης, το επίδομα προσωπικής διαφοράς και την πληρωμή συντάξεων Απριλίου.

Προκαταβολή επικουρικής σύνταξης: Για 40.000 εν αναμονή συνταξιούχους θα δοθούν προκαταβολές επικουρικών με αναδρομικά που φτάνουν ως και τις 8.000 ευρώ και θα τα πληρωθούν ως τις 15 Μαρτίου, ίσως και νωρίτερα σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

Ειδικότερα:

Προβλέπεται προκαταβολή επικουρικής σύνταξης σε ασφαλισμένους με εκκρεμή αίτηση για τη χορήγηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου, η οποία έχει υποβληθεί πριν την 1η.7.2022, και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση κύριας σύνταξης.  Προϋπόθεση για την προκαταβολή είναι να έχουν συμπληρώσει κατ’ ελάχιστον 15 έτη (ή 4.500 ημέρες) επικουρικής ασφάλισης, λαμβανομένου υπόψη και του χρόνου διαδοχικής ασφάλισης σε Ταμείο που έχει ενταχθεί στον κλάδο επικουρικής ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ.

Μέσα στο 2023 το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων θα έχει λυθεί οριστικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΦΚΑ Όμηρο Τσάπαλο.

«Μέχρι τα τέλη του μήνα – επισημαίνει ο κ. Τσάπαλος – αναμένεται να έχουν εκδοθεί έως 40.000 επικουρικές συντάξεις.  Επιπλέον, για άλλες 40.000 υποθέσεις που εκκρεμούν πρόκειται να δώσουμε στους εν αναμονή συνταξιούχους 100 ευρώ τον μήνα για κάθε μήνα καθυστέρησης.  Και αυτό θα γίνει μέχρι τις 15 Μαρτίου.  Για παράδειγμα, αν εκκρεμεί μια επικουρική 12 μήνες, τότε ο ασφαλισμένος θα λάβει αναδρομικά 1200 ευρώ.  Όσες ληξιπρόθεσμες επικουρικές απομένουν θα έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι το καλοκαίρι.»

 

Pages