Οι ηλικιωμένοι… εκπαιδεύονται: «Χάκερ θα γίνουμε στο τέλος» - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Οι ηλικιωμένοι… εκπαιδεύονται: «Χάκερ θα γίνουμε στο τέλος»

Το ρολόι δείχνει 11 ακριβώς και στη Λέσχη Φιλίας του Νέου Κόσμου η υπεύθυνη του χώρου αρχίζει να ψευτομαλώνει παππούδες που παίζουν τάβλι με πάθος και γιαγιάδες στην άλλη άκρη της ευρύχωρης σάλας που πακετάρουν βοήθεια για τη σεισμόπληκτη Τουρκία φασαριόζικα. «Σσσσς!


Ησυχία τώρα, αρχίζει το μάθημα» τους λέει και χάνεται στην κουζίνα.  Σε μια σκοτεινή γωνιά της Λέσχης μια 10μελής παρέα γύρω από ένα μακρύ τραπέζι, με μέσο όρο ηλικίας τα 70 έτη, παρακολουθεί στη μεγάλη οθόνη τις ψηφιακές υπηρεσίες του gov.gr και πλοηγείται σε αυτές, υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους.


«Μέχρι εδώ το θυμόμαστε;  Ωραία, βήμα-βήμα, πάμε τώρα να δούμε από την αρχή πώς μπαίνουμε στο gov.gr» λέει στους μαθητές της η ψηφιακή βοηθός του νέου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης – με τίτλο «3η e-λικία: Ψηφιακή ενδυνάμωση και ανάπτυξη ψηφιακών ικανοτήτων», το οποίο στοχεύει στην εξοικείωση των ηλικιωμένων με τις εκατοντάδες ψηφιακές υπηρεσίες που πλέον παρέχει το Δημόσιο αλλά και ο ιδιωτικός τομέας – μέσω του οποίου 4.500 μέλη άνω των 60 ετών από τις 25 Λέσχες Φιλίας του Δήμου Αθηναίων θα λάβουν τις ψηφιακές γνώσεις που χρειάζονται ώστε να διεκπεραιώνουν μόνοι τους τις κοινωνικές και οικονομικές συναλλαγές τους στο Διαδίκτυο.


Αυτό που έψαχνα


«Είναι η τρίτη βδομάδα που κάνουμε το μάθημα.  Μολονότι έχω τον γιο μου που με βοηθά με το κομπιούτερ, ξεκίνησα γιατί ήθελα να μάθω να χειρίζομαι το skype ώστε να μιλάω με τον εγγονό μου στη Γλασκώβη.  Τα βασικά τα ξέρω αλλά ήθελα και το κάτι παραπάνω για να μη ζητάω συνέχεια βοήθεια.  Οι βασικές μου ανάγκες ήταν να κλείνω τους γιατρούς και να πληρώνω τους λογαριασμούς μου μόνη μου.


Δεν με ενδιαφέρει κάτι πιο δύσκολο, και αυτά πολλά είναι για την ηλικία μου» λέει μετά το πέρας της παράδοσης στα «ΝΕΑ» η κυρία Ρένα, 78 ετών, ενώ ο διπλανός της, 63 ετών, συνταξιούχος μαθηματικός, το «ζιζάνιο» της τάξης, σχολιάζει: «Είναι ακριβώς αυτό που έψαχνα.  Έρχεσαι εδώ και μαθαίνεις ό,τι χρειάζεσαι. Για παράδειγμα, πώς να χειρίζεσαι με ασφάλεια το gov.gr. Και το μάθημα δεν είναι καθόλου βαρετό, όπως είδατε».


«Είναι μέλημα και υποχρέωσή μας να συμβάλουμε ώστε οι συνάνθρωποί μας μεγαλύτερης ηλικίας να παραμένουν δυναμικοί και ενεργοί σε κάθε τομέα» επισημαίνει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνίας των Πολιτών του Δ. Αθηναίων Κατερίνα Γκαγκάκη.


Τεχνολογία


«Εμείς, οι ψηφιακοί βοηθοί του προγράμματος, βοηθάμε τα μέλη στις Λέσχες Φιλίας να έρθουν πιο κοντά με την τεχνολογία.  Υπάρχουν άτομα που δεν ξέρουν ούτε από ποιο κουμπί ανοίγει το κινητό τους.  Οπότε εκεί χρειάζεται εξατομικευμένη βοήθεια, γι’ αυτό και χωρίζουμε τα μαθήματα σε αρχάριους και πιο προχωρημένους, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα να λύσουμε απορίες πιο προσωπικές και μετά το τέλος του μαθήματος.


Εδώ έχουμε πολλές συμμετοχές, γύρω στα 72 άτομα.  Οι ηλικίες τους είναι άνω των 62 ετών ενώ έχω και μαθήτρια, τη Μαρία, ετών 90» αναφέρει στα «ΝΕΑ» η Ειρήνη Μπλίκα, ψηφιακή βοηθός του προγράμματος.  «Κυρία Ειρήνη, πόσο διαρκούν τα μαθήματα;» τη ρωτάει μία εκ των μαθητριών του γκρουπ των 11.  «Έξι μήνες» της απαντά εκείνη. «Έξι μήνες;» ρωτά έκπληκτη η 72χρονη μαθήτρια και προσθέτει γελώντας: «Χάκερ θα γίνουμε στο τέλος!».


ΠΗΓΗ:  https://www.in.gr/2023/02/16/greece/oi-ilikiomenoi-ekpaideyontai-xaker-tha-ginoume-sto-telos/

Pages