Η Αγία Υπομονή - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Κυριακή 12 Μαρτίου 2023

Η Αγία Υπομονή

Η εκκλησία μας στις 13 Μαρτίου εκάστου έτους τιμά την Αγία Υπομονή, κατά κόσμον Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου, μητέρα του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου, Κωνσταντίνου.

Αντί βίου, διαβάστε τι είχε πει στον λόγο του ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν Επίσκοπος Δορυλαίου Δαμασκηνός Λιονάκης την ημέρα της ευλογητής άφιξης της τιμίας Κάρας της Αγίας Υπομονής στην Ι. Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων από τη φυσική της έδρα, την Ιερά Μονή Οσίου Παταπίου στο Λουτράκι.

«Η Ελένη Δραγάση-Παλαιολόγου υπήρξε αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγος του Mανουήλ Β’ Παλαιολόγου και μητέρα των δύο τελευταίων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων, του Ιωάννη Η΄ και του Κωνσταντίνου ΙΑ΄ Παλαιολόγου.


Ο σύζυγός της Μανουήλ το 1425, λίγο πριν πεθάνει, εκάρη μοναχός, με το όνομα Ματθαίος. Μετά το θάνατό του έγινε και η ίδια μοναχή στο μοναστήρι της “Κυρά – Μάρθας” της Κωνσταντινούπολης, παίρνοντας το όνομα Υπομονή.


Εκεί έζησε με ταπείνωση και προσευχή, διακριθείσα εν συνέσει μέχρι την εις Κύριον εκδημία της στις 13 Μαρτίου του 1450, 3 χρόνια πριν πέσει η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των Οθωμανών Τούρκων, πριν πέσει ο γιος της Κωνσταντίνος ΙΑ Παλαιολόγος ηρωικά μαχόμενος στην Πύλη του Αγίου Ρωμανού.


Η Αγία Υπομονή ετάφη στη μονή του Παντοκράτορα στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου ετάφησαν ο σύζυγός της Μανουήλ και τα 3 από τα παιδιά τους, εκ των οποίων τα 2 ήταν μοναχοί.


Ο ανιψιός της, Αγγελής Νοταράς, μετά την πτώση της Πόλης μετέφερε την τιμία Κάρα της, μαζί με το Λείψανο του Οσίου Παταπίου στα Γεράνια Όρη και τα έκρυψε σε σπηλιά, κοντά στο σημερινό Λουτράκι, εκεί όπου το 1952 ο Γέροντας Νεκτάριος Μαρμαρινός ανήγειρε την ομώνυμη Ιερά Μονή του Οσίου Παταπίου.


ΠΗΓΗ: https://www.orthodoxianewsagency.gr/vioi-agion/i-agia-ypomoni-oloi-xreiazomaste-tis-presveies-tis/

Pages