ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 22 Μαρτίου/4 Απριλίου 1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Τρίτη 4 Απριλίου 2023

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 22 Μαρτίου/4 Απριλίου 1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα

Ιδρύεται με απόφαση του υπουργού Ναυτικών, Εμμανουήλ Ρέπουλη και του υπουργού Δικαιοσύνης, Ιωάννη Τσιριμώκου, το Λιμενικό Σώμα. Για τη στελέχωσή του 66 αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού μετατάσσονται στη νέα υπηρεσία.

Ο ιδρυτικός Νόμος 1753 του 1919 αποτελούσε τροποποιητική πράξη επί του παλαιότερου 816/1917 (που με τη σειρά του βασίστηκε σε βασιλικό διάταγμα του 1834 “περί λιμενίων αρχών”) με σκοπό να απαλλάξει το Πολεμικό Ναυτικό από καθήκοντα αστυνόμευσης στην ξηρά. Η ενσωμάτωση στο νέο Σώμα των 66 αξιωματικών και υπαξιωματικών του στόλου βοήθησε στην εμπέδωση πνεύματος πειθαρχίας και οργάνωσης και σε πέντε μήνες όλες οι υπηρεσίες και θέσεις είχαν καλυφθεί.

Η ίδρυση του Λιμενικού Σώματος, όπως περιγράφεται στο έγγραφο ήταν για να παράσχει υπηρεσίες φρούρησης και διεύθυνσης των λιμένων της χώρας, προστασία και διεύθυνση των λιμενικών έργων και εγκαταστάσεων πάσης φύσεως, εκτός των ναυστάθμων και οχυρών του Ναυτικού, προστασία της αλιείας και η αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών θαλάσσιας συγκοινωνίας, ασφάλειας της ναυσιπλοΐας, διάσωση ναυαγών και πλοίων σε κίνδυνο και ο έλεγχος γενικά των χωρικών υδάτων της Ελλάδας.


ΠΗΓΗ: ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Μαρτίου/4 Απριλίου 1919: Ιδρύεται το Λιμενικό Σώμα | Military History (military-history.gr)

Pages