Συντάξεις: Σχέδιο για κούρεμα 50% στην εισφορά αλληλεγγύης - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Συντάξεις: Σχέδιο για κούρεμα 50% στην εισφορά αλληλεγγύης


Βελτιωτικές αλλαγές στην ισχύουσα κλίμακα της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) στις συντάξεις που λαμβάνουν 800.000 συνταξιούχοι σχεδιάζει να εξαγγείλει κυβέρνηση.  

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό σενάριο, το οποίο σχεδιάζεται να συμπεριληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, θα προβλέπει ότι θα συνεχίσει να επιβάλλεται ΕΑΣ, όπως τώρα, δηλαδή σε όλο το ποσό της σύνταξης, αλλά με τα μισά ποσοστά της κάθε κλίμακας.  Πρόκειται για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων, η οποία επιβλήθηκε με το πρώτο Μνημόνιο για τα ποσά κύριας σύνταξης άνω των 1.400 ευρώ (16.800 ετήσιο εισόδημα), με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων του συστήματος από τον λογαριασμό του ΑΚΑΤΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών).  Η ΕΑΣ (εισφορά υπέρ ΑΚΑΤΕ) επιβάλλεται σχεδόν σε 800.000 συνταξιούχους Δημοσίου, ΙΚΑ, Ταμείων ΔΕΚΟ και τραπεζών, ΕΤΑΑ και ΝΑΤ, με κύρια σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.  


Η κυβέρνηση έχει ήδη καταργήσει από 1/1/2023 την εισφορά αλληλεγγύης, η οποία επιβαλλόταν στη φορολογία σε όσους μισθωτούς, δημοσίους υπαλλήλους, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.  Η εισφορά αυτή στον ιδιωτικό τομέα έχει ανασταλεί από το 2021.  Αντίθετα, ειδική ασφαλιστική εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους (ΕΑΣ) που επιβλήθηκε την 1/8/2010 παραμένει και καταβάλλεται κανονικά (στον λογαριασμό του ΑΚΑΤΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης.  Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά.  Επιπλέον εισφορά σε ποσοστό από 3% έως 10% καταβάλλουν όσοι συνταξιούχοι έχουν επικουρική από 300 ευρώ και άνω.  Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που πλήρωσαν με την ΕΑΣ περισσότερα από την αύξηση που πήραν.  Για παράδειγμα, μια σύνταξη έως 1.400 ευρώ δεν υποχρεούνταν σε Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχου (ΕΑΣ).  Μετά την αναπροσαρμογή (7,75%) διαμορφώνεται στα 1.508,5 ευρώ οπότε προκύπτει επιπλέον φόρος 25 ευρώ και επιβάλλεται 45 ευρώ ΕΑΣ (3% στο σύνολο των αποδοχών) και επιπλέον 7 ευρώ υπέρ Υγείας (ΕΟΠΥΥ).  Δηλαδή από τα 108,56 ευρώ της αύξησης παρακρατούνται τα 77 ευρώ ήτο 71% της αύξησης.  Αντί για αύξηση 7,75%, στην τσέπη κατέληξε μόλις το 2,20%.  Δηλαδή ο συνταξιούχος του παραδείγματος δεν είχε καμία κάλυψη από τον πληθωρισμό καθώς οι αυξήσεις προκάλεσαν ντόμινο φορολόγησης.  


Η ΑΓΣΣΕ (Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας) ζητεί την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και τη σταδιακή μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ).  Εξάλλου, όπως παρατηρεί ΑΓΣΣΕ έχουν εξαλειφθεί οι λόγοι που την καθιέρωσαν (ελλείμματα Ασφαλιστικού).  Κατά τη συνομοσπονδία πλέον τα έσοδα από την ΕΑΣ έχουν ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ όλα αυτά τα χρόνια και το ποσό αυτό αποτελεί άλλη μια κρυφή φορολόγηση που μειώνει το εισόδημα των συνταξιούχων.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ  

Μείωση συντάξεων λόγω εισφοράς

1.  Συνταξιούχος με σύνταξη €1.300 δεν πλήρωνε εισφορά.  Με την αύξηση του 7,75%, η σύνταξη αυξάνεται στα €1.400,75.  Επειδή το ποσό ξεπέρασε τα €1.400, επιβάλλεται παρακράτηση 3%, δηλαδή €42.  Με τη μείωση που αναμένεται στην κλίμακα, το ποσό αυτό θα πέσει στο μισό, δηλαδή γύρω στα €20.  


2.  Συνταξιούχος με σύνταξη €1.700, πλήρωνε παρακράτηση 3% (€51).  Με την οριζόντια αύξηση, η σύνταξη αυξάνεται στα €1.831,75.  Το ποσό αυτό περνά στην επόμενη κλίμακα παρακράτησης του 6% (€110).  Με τη μείωση στην κλίμακα, το παρακρατούμενο ποσό θα πέσει στα €50.


ΠΗΓΗ: tanea.gr (έντυπη έκδοση)

Pages