Συνταξιούχοι που εργάζονται: Στο τραπέζι η μείωση του «πέναλτι» κάτω από 30% - Τα σενάρια - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Τρίτη 13 Ιουνίου 2023

Συνταξιούχοι που εργάζονται: Στο τραπέζι η μείωση του «πέναλτι» κάτω από 30% - Τα σενάρια

«Παράθυρο» για περαιτέρω μείωση του πέναλτι 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη χθεσινή συνέντευξή του στο STAR, τονίζοντας ότι με αυτή την παρέμβαση θα δουλεύουν περισσότεροι συνταξιούχοι νόμιμα.  Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί η «μαύρη» εργασία και θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους.


Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30%, οριζόντια για όλους ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.  Δηλαδή, ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα το μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης.


Επομένως, τα σενάρια που θα βρεθούν στο τραπέζι μετά τις εκλογές είναι:


1. Οριζόντια μείωση του πέναλτι κάτω από το 30% για όλους τους εργαζόμενους συνταξιούχους.


2. Αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης.


Περικοπή με βάση τις ημέρες απασχόλησης

Δηλαδή, συνταξιούχος με €1.000 κύρια σύνταξη και €200 επικουρική, χάνει σήμερα το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι €360 ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα.  Με αναλογία 15% εφόσον δουλεύει 15 ημέρες το μήνα (μερική απασχόληση) θα έχει απώλεια €180, δηλαδή, τα μισά.


Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.


Περιμένουν ακόμη τη μείωση του πέναλτι

Ωστόσο, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους εκκρεμούν δύο ακόμη ζητήματα.


Σύμφωνα με πληροφορίες ένα ποσοστό 30% εξακολουθεί να αναμένει πάνω από τρία χρόνια τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται.


Σύμφωνα με τα δικηγορικά γραφεία που επεξεργάζονται συντάξεις, αν και οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι που υπέβαλαν πρόσφατα αιτήσεις βλέπουν τις σωστές περικοπές, ένας στους τρεις εξακολουθεί να υφίστανται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στη σύνταξή του.


Για παράδειγμα, ο εργαζόμενος συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη €1.000, με το πέναλτι 60% έχανε €600 από τη σύνταξή του ενώ με την εφαρμογή του νέου λογισμικού η μείωση συρρικνώνεται στα €300.


Επομένως, θα έχει κέρδος €300 και η σύνταξη που θα λαμβάνει θα ανέρχεται στα €700 ευρώ.


Έτσι, αν υποθέσουμε ότι ο συνταξιούχος του παραδείγματος συνταξιοδοτήθηκε στις 28/2/2020 και αμέσως μετά ανέλαβε εργασία, θα πρέπει να αναμένει αναδρομικά 37 μηνών, δηλαδή €11.100.


Προσαύξηση σύνταξης

Παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη ο νόμος δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης με την καταβολή εισφορών του εργαζόμενου συνταξιούχου προκειμένου να προσαυξηθεί η σύνταξή του.


Η προσαύξηση της σύνταξης για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα €115 το μήνα.  Όμως όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης παρότι καταβάλλουν τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές.

 

ΠΗΓΗ: https://www.imerisia.gr/syntaxeis/asfalistiko/74769_syntaxioyhoi-poy-ergazontai-sto-trapezi-i-meiosi-toy-penalti-kato-apo

Pages