Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με υπογραφή Μητσοτάκη - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Δευτέρα 10 Ιουλίου 2023

Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις με υπογραφή Μητσοτάκη

 


Πακέτο μέτρων για 7 εκατ. πολίτες περιλαμβάνει η ατζέντα που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση τη νέα τετραετία με επίκεντρο τις αυξήσεις μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αυξήσεις συντάξεων, μειώσεις κρατήσεων.  


Το περίγραμμα των μέτρων έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή με τις προγραμματικές δηλώσεις για τη νέα θητεία της κυβέρνησής του.  


Έμφαση θα δοθεί σε αυτό που ο ίδιος είχε θέσει ψηλά στην προεκλογική ατζέντα, δηλαδή στη βελτίωση των εισοδημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων, ενώ ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί στη μείωση της ανεργίας μέσα από ενισχυμένα προγράμματα απασχόλησης.  


Το κυβερνητικό πρόγραμμα όσον αφορά στη βελτίωση των εισοδημάτων που ανακοίνωσε πρωθυπουργός, περιλαμβάνει τρία μέτρα για καλύτερους μισθούς και τέσσερα μέτρα για βελτίωση του εισοδήματος των συνταξιούχων.  


ΜΙΣΘΩΤΟΙ  

Όσον αφορά στις αυξήσεις μισθών δικαιούχοι του «πακέτου Μητσοτάκη» είναι:  

1.  Οι περίπου 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι που θα δουν πραγματικές αυξήσεις από 1/1/2024 με νέο μισθολόγιο.  Σχεδιάζεται εισαγωγικός μισθός (υπαλλήλου Υ.Ε. ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ •ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΤΟΥ «ΠΑΚΕΤΟΥ» ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ kkatikos@e-typos.com κατηγορίας) να αυξηθεί στα €850 με €880 και αυτόματα θα συμπαρασύρει σε αυξήσεις όλα τα επόμενα μισθολογικά κλιμάκια.  Στην πράξη οι δημόσιοι υπάλληλοι με τις αυξήσεις από 1/1/2024 θα κερδίσουν έναν 13ο μισθό.  


2.  Οι 500.000 χαμηλόμισθοι του ιδιωτικού τομέα για τους οποίους έρχεται νέα αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλιο του 2024, πιθανότατα στα €820-€830 από €780 σήμερα.  Οι αυξήσεις θα επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο ώστε μέχρι το 2027 ο κατώτατος μισθός να φτάσει στα €950.  Αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια της νέας 4ετίας Μητσοτάκη οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό θα είναι της τάξης του 5,5% κατά μέσο όρο.  


3.  Τα 3,6 εκατ. μισθωτών του ιδιωτικού τομέα με αμοιβές πάνω από τον κατώτατο μισθό, οι οποίοι έχουν σήμερα κατά μέσο όρο μηνιαίο μισθό €1.185.  Το 2024 με μια μέση αύξηση 5,5% ο μέσος μισθός θα φτάσει στα €1.250 και έως το 2027 θα διαμορφωθεί στα €1.500 που είναι στόχος της κυβέρνησης.  Οι χαμηλόμισθοι θα έχουν έξτρα αυξήσεις από τις τριετίες που θα ξεπαγώσουν σε ένα χρόνο καθώς η ανεργία αναμένεται να πέσει κάτω από 10%, οπότε θα επανέλθουν οι προσαυξήσεις 10%.  


ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ  

Όσον αφορά στις συντάξεις, οι παρεμβάσεις αφορούν το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή 2,6 εκατ. δικαιούχους, οι οποίοι θα ενισχυθούν μέσα από 4 μέτρα το 2023-2024 που είναι:  


1.  Η νέα αύξηση συντάξεων από 3,5% έως 4,2%.  Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για αύξηση πάνω από 3%.  Με τα έως τώρα δεδομένα έχει κλειδώσει το 3,5% ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την πορεία πληθωρισμού και ανάπτυξης σε ετήσια βάση, είναι πολύ πιθανό οι αυξήσεις συντάξεων να πιάσουν το 4,2%.  


2.  Η έξτρα ενίσχυση έως €300 ή €350 που θα δοθεί σε συνταξιούχους οι οποίοι δεν θα δουν την αύξηση στην τσέπη λόγω της προσωπικής διαφοράς που έχουν από τον «νόμο Κατρούγκαλου». 

 

3.  Η κατάργηση της ποινής μείωσης της σύνταξης κατά 30% για συνταξιούχους που εργάζονται και μεταφορά μιας μικρής κράτησης (10%) στο εισόδημα που αποκτούν από την εργασία εφόσον βέβαια δηλώνουν ότι απασχολούνται.  Το μέτρο θα ψηφιστεί άμεσα (στο νομοσχέδιο του Ιουλίου, με τα πρώτα κυβερνητικά μέτρα) και θα εφαρμοστεί πιθανότατα πριν απ' το τέλος του 2023.  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής, με δηλωμένη απασχόληση στον ΕΦΚΑ είναι 40.200 συνταξιούχοι οι οποίοι έχουν την περικοπή 30%, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις οι αδήλωτοι συνταξιούχοι που εργάζονται είναι περίπου 60.000.  Με την κατάργηση του πέναλτι οι 40.200 θα έχουν σημαντικό κέρδος στη σύνταξη και θα πληρώνουν μικρότερη κράτηση για την εργασία τους, ενώ οι αδήλωτοι θα έχουν κάθε λόγο να...βγουν από την παρανομία και να εμφανίσουν το εισόδημα από την απασχόληση δίνοντας ένα 10% στον ΕΦΚΑ και κρατώντας ακέραιη τη σύνταξη.


4.  Η μείωση στο μισό και παραπάνω της κράτησης που επιβάλλεται σε κύριες συντάξεις ή άθροισμα συντάξεων πάνω από τα €1.400.  Είναι λεγάμενη κράτηση ΕΑΣ που ξεκινά με 3% και φτάνει στο 14% όσο υψηλότερη είναι σύνταξη.  Ήδη το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει να επιβάλλεται η κράτηση όχι σε όλη τη σύνταξη, όπως συμβαίνει τώρα, αλλά στο τμήμα σύνταξης που είναι πάνω από την εκάστοτε κλίμακα.  Για παράδειγμα, με σύνταξη από €1.400 έως €1.700 η κράτηση είναι 3% σε όλο το ποσό, με μόνο κατώφλι τα €1.400.  Αυτό σημαίνει ότι συνταξιούχος με €1.600 έχει κράτηση €48 (1.600Χ3%=48).  Με το σχέδιο του υπουργείου θα επιβάλλεται κράτηση στο τμήμα σύνταξης από τα €1.400 έως τα €1.600, δηλαδή στα €200 σύνταξης, με συντελεστή 8% 10%, που σημαίνει ότι ΕΑΣ από τα €48 τώρα θα πέσει στα €20.  


«Ευελιξία»  

Για όλα τα μέτρα η κυβέρνηση έχει φροντίσει να προσδώσει μια «δημοσιονομική ευελιξία», που σημαίνει ότι αν οι επιδόσεις της οικονομίας είναι καλύτερες από αυτές με βάση τις οποίες κοστολογήθηκε το πακέτο Μητσοτάκη, τότε το όποιο διαθέσιμο πλεόνασμα ανάπτυξης θα διοχετευθεί είτε για να ενισχυθούν τα υφιστάμενα μέτρα με μεγαλύτερες αυξήσεις είτε για να δοθούν με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων σε συγκριμένες ομάδες του πληθυσμού.  Δεν αποκλείεται ανάμεσα σε αυτές να είναι και συνταξιούχοι που περιμένουν αναδρομικά για τις αντισυνταγματικές μειώσεις συντάξεων.


ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής (έντυπη έκδοση-μετατροπή/επιμέλεια κειμένου: ΕΑΑΛΣ) 

Pages