Ρεκόρ παράτυπων εισόδων σε Ε.Ε. το 2022 - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Ρεκόρ παράτυπων εισόδων σε Ε.Ε. το 2022

Τα υψηλότερα επίπεδα από το 2016 άγγιξαν πέρυσι οι παράτυπες είσοδοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης συνόρων Frontex, στα οποία δεν περιλαμβάνονται οι Ουκρανοί πρόσφυγες.


Οι αριθμοί εμφανίζουν υπερδιπλάσιες εισόδους παράτυπων μεταναστών μέσω του ανατολικού μεσογειακού διαδρόμου σε σχέση με το 2021, με συνολικό αριθμό 42.831.


Με βάση τις αρχικές εκτιμήσεις της υπηρεσίας εντοπίστηκαν 330.000 καταγραφές με το 45% εξ αυτών να εντοπίζεται στην αποκαλούμενη βαλκανική οδό, μέσω των δυτικών Βαλκανίων.  «Είναι η δεύτερη συναπτή χρονιά, κατά την οποία παρατηρείται ραγδαία αύξηση των παράτυπων εισόδων», ανακοίνωσε ο Frontex μετά το πάγωμα της μετανάστευσης το 2020, λόγω πανδημίας.  Στον διάδρομο των δυτικών Βαλκανίων καταγράφηκαν 145.000 διελεύσεις, που αποτελεί αύξηση κατά 136% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.  Η δεύτερη δημοφιλέστερη οδός είναι η θαλάσσια στην Κεντρική Μεσόγειο, στην οποία οι διελεύσεις έχουν αυξηθεί πάνω από 50% και άγγιξαν πέρυσι τις 100.000.


Οι περισσότεροι που αποτολμούν να περάσουν στην άλλη όχθη της Μεσογείου είναι Αιγύπτιοι, Τυνήσιοι και Μπανγκλαντεσιανοί.  Παράλληλα, η υπηρεσία διαπίστωσε ότι το 2022 εντόπισε τον μεγαλύτερο αριθμό αφίξεων από τη Λιβύη τα τελευταία πέντε χρόνια.


Σύροι, Αφγανοί, Τυνήσιοι

Ανεξάρτητα από τις οδούς που επιλέγουν να φτάσουν στην Ευρώπη, Σύροι, Αφγανοί και Τυνήσιοι είναι οι συνηθέστεροι παράτυποι μετανάστες, αφού αποτελούν το 47% των επιχειρούμενων συνοριακών εισόδων.  Ο αριθμός των Σύρων σχεδόν διπλασιάστηκε και έφτασε τους 94.000.  Το 80% είναι άνδρες, 10% γυναίκες και μόλις 9% ανήλικοι, ο αριθμός των οποίων ευτυχώς μειώθηκε κάπως.


Ο Frontex καταγράφει επιχειρούμενες εισόδους και όχι αριθμό ανθρώπων που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.  Αυτό συμβαίνει επειδή πολλοί από τους μετανάστες δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα και κάποιοι αποτολμούν αλλεπάλληλες εισόδους.


Τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν τους 13 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες μετά τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο που κατέφυγαν σε ευρωπαϊκές χώρες, οπότε ελήφθησαν έκτακτα μέτρα για να διευκολυνθεί η υποδοχή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να βρεθεί στέγη και απασχόληση για τους εκτοπισθέντες.


ΠΗΓΗ:  Η Καθημερινή (έντυπη έκδοση)

Pages