Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 σημάδια “καμπανάκια” – Τι πρέπει να κάνουμε – Τέσσερις κινήσεις που σώζουν ζωές - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Εγκεφαλικό επεισόδιο: 6 σημάδια “καμπανάκια” – Τι πρέπει να κάνουμε – Τέσσερις κινήσεις που σώζουν ζωές

Εγκεφαλικό επεισόδιο:  Συμβαίνει όταν κομμάτι του εγκεφάλου δεν έχει παροχή αίματος.  Επιπλέον, σταματά να λειτουργεί και το μέρος του σώματος που ελέγχεται από το συγκεκριμένο κομμάτι του εγκεφάλου.


Από εκεί και πέρα, η έλλειψη παροχής αίματος μπορεί να είναι ισχαιμική.  Αναλυτικότερα, όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό επεισόδιο:

 

Συμπτώματα

– Οξεία αλλαγή στο επίπεδο συνείδησης, ή γενικευμένη σύγχυση


– Οξεία έναρξη αδυναμίας, ή παράλυση του μισού ή μέρους του σώματος


– Μούδιασμα του μισού ή μέρους του σώματος


– Μερική απώλεια όρασης


– Διπλωπία (ο ασθενής τα βλέπει όλα διπλά)


– Δυσκολία ομιλίας ή κατανόησης της ομιλίας


– Δυσκολία στην ισορροπία και ίλιγγος

 

Πώς καταλαβαίνετε κάποιον που έχει υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο

Η γρήγορη δράση είναι καίριας σημασίας, εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο.  Η άμεση θεραπεία ενός εγκεφαλικού μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του και να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου.


Η λέξη FAST είναι ένα αρκτικόλεξο που μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε γρήγορα τα προειδοποιητικά σημάδια και τα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου.  Στα ελληνικά το αντίστοιχο αρκτικόλεξο είναι ΠΟΧΤ.


Τα τέσσερα σημεία του ΠΟΧΤ που εφαρμόζονται σε περίπτωση υποψίας εγκεφαλικού


Π: Πρόσωπο.  Ζητήστε από το άτομο να χαμογελάσει και δείτε αν η μία πλευρά «γέρνει».  Η μία πλευρά του προσώπου μπορεί επίσης να έχει μούδιασμα και το χαμόγελο μπορεί να φαίνεται άνισο.


Ο: Ομιλία.  Τα άτομα που έχουν εγκεφαλικό επεισόδιο ενδέχεται να δυσκολεύονται να μιλήσουν, ή να μην μιλούν καθόλου.  Μπορεί επίσης η ομιλία τους να είναι ακατανόητη.  Ζητήστε από το άτομο να επαναλάβει μια απλή πρόταση και προσέξτε για τυχόν ανωμαλία ομιλίας.


Χ: Χέρι.  Ζητήστε από το άτομο να σηκώσει και τα δύο χέρια.  Υπάρχει αδυναμία ή μούδιασμα από τη μία πλευρά;  Αν το ένα χέρι «πέφτει» προς τα κάτω είναι σημάδι εγκεφαλικού.


T: Τηλέφωνο στο 166!  Εάν ένα άτομο εμφανίσει κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, ακόμα και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν, καλέστε το 166 και μεταφέρετε το άτομο αμέσως στο νοσοκομείο.


ΠΗΓΗ:  truelife.gr

Pages