Κατατέθηκε τροπολογία στη ΒτΕ για αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών ν.4093/12 - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2023

Κατατέθηκε τροπολογία στη ΒτΕ για αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών ν.4093/12

Ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι, στο πλαίσιο της πολιτικής παρέμβασης του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, στο υπό συζήτηση στη βουλή Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εξαγορά κατεχομένων ακινήτων της ιδιωτικής περιουσίας του Δημοσίου, ακινήτων του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, λοιπές διατάξεις για την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών», κατατέθηκε από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του η παρακάτω τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής που αφορά στην «Αυτοτελή φορολόγηση των αναδρομικών από την κατάργηση μειώσεων του ν.4093/2012 για τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και τους οικείους Ειδικούς Κλάδους».


Με την υπόψη τροπολογία, που κατατέθηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2023, επιδιώκεται η ρύθμιση της φορολόγησης των αναδρομικών που θα λάβουν οι απόστρατοι από τις καταργούμενες μειώσεις επί των μερισμάτων και της οικονομικής ενίσχυσης που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας στην πηγή με ποσοστό φορολόγησης έως 20% εξαντλώντας τη φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων και με έτος αναφοράς το οικονομικό έτος που καταβάλλονται.


Δείτε την σχετική τροπολογία:

 

Υπενθυμίζουμε στα μέλη μας ότι, πολύ πριν την κατάθεση της εν λόγω τροπολογίας της Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής στη Βουλή, και πιο συγκεκριμένα στις 10 Φεβρουαρίου 2023 αμέσως με την ψήφιση του ν. 5018/2023 [με το άρθρο 34 του οποίου εγκρίθηκε η αναδρομική διακοπή των μειώσεων του ν. 4093/2012 (από 1.1.2021)] και με το αριθ. πρωτ. 21/10.2.2023 έγγραφό της (βλ. σύνδεσμο εδώ: http://www.eaals.gr/2023/02/409312.html), η ΕΑΑΛΣ ζήτησε από το ΥΠΟΙΚ τη διευθέτηση του ζητήματος μέσω της αυτοτελούς φορολόγησής των αναδρομικών στην πηγή τους.  


Περαιτέρω, ενημερώνουμε τα μέλη μας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, οι αναδρομικές μειώσεις (27 μηνών) στα μερίσματα του ΜΤΝ και του ΕΚΟΕΜΝ ενδέχεται να καταβληθούν με το μέρισμα του προσεχούς Απριλίου, που θα πληρωθεί στα τέλη Μαρτίου 2023.  


Σημειώνεται, τέλος, ότι η επεξεργασία του αιτήματος της Ένωσής μας ανελήφθη από τον αρμόδιο για ζητήματα Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο καθώς και από τα καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσιακά κλιμάκια του ΥΠΟΙΚ._  

Pages