17 Μαρτίου 1821: Κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Παρασκευή 17 Μαρτίου 2023

17 Μαρτίου 1821: Κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη

Σαν σήμερα, 17 Μαρτίου 1821, έλαβε χώρα η κήρυξη της Επανάστασης στη Μάνη.


Ειδικότερα, οι πρόκριτοι της Μάνης, που τελούσε υπό προνομιακό καθεστώς, ζήτησαν από τον επικεφαλής τους Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη να ξεκινήσει πρώτη η Μάνη τον αγώνα της Επανάστασης για την απελευθέρωση.  Έτσι μετά από πρόσκλησή του συγκεντρώθηκαν όλοι οι Μανιάτες οπλαρχηγοί στην Τσίμοβα, τη σημερινή Αρεόπολη, κι αποφάσισαν την έναρξη του αγώνα κατά των Τούρκων, που οδήγησε στην απελευθέρωση της Καλαμάτας και τη δημιουργία της Μεσσηνιακής Γερουσίας.


Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η σημαία που υψώθηκε στις 17 Μαρτίου στην Αρεόπολη ήταν φτιαγμένη πρόχειρα, από λευκό ύφασμα με γαλάζιο σταυρό στο κέντρο.  Στην επάνω πλευρά έγραφε «Νίκη ή Θάνατος» (και όχι «Ελευθερία», γιατί η Μάνη θεωρούνταν ελεύθερη), και στην κάτω «Ταν ή επί Τας».


Η σημαία ευλογήθηκε από τους ιερείς και όλοι οι αρχηγοί ορκίσθηκαν γονυπετείς ότι ενωμένοι θα αγωνιστούν για την ελευθερία του έθνους.

 

«Ορκίζομαι, εις το όνομα του Παντοδύναμού μας Θεού,

εις το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού και της Αγίας Τριάδος,

να χύσω και την υστέραν ρανίδα του αίματός μου, υπέρ πίστεως και Πατρίδος.

Ορκίζομαι, να μη βλέψω εις τα όπισθεν εάν δεν αποδιώξω τον εχθρόν της Πατρίδος και της Θρησκείας μου. Ορκίζομαι: Ταν ή επί Τας και: Νίκη ή Θάνατος υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».


Pages