Άγιοι Τεσσαράκοντα Δύο Μάρτυρες εξ Αμορίου - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Δευτέρα 6 Μαρτίου 2023

Άγιοι Τεσσαράκοντα Δύο Μάρτυρες εξ Αμορίου

Έζησαν επί βασιλείας του εικονομάχου αυτοκράτορα Θεόφιλου (829-842) και όλοι τους κατείχαν μεγάλα αξιώματα στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία.  Οι επώνυμοι ήσαν ο στρατηγός και πρωτοσπαθάριος του αυτοκράτορα Θεόδωρος, οι στρατηγοί Αέτιος, Θεόφιλος και Μελισσηνός, ο δρουγγάριος Κωνσταντίνος, ο δρομέας Βασσόης, ο ευνούχος Κρατερός και ο τουρμάρχης Κάλλιστος.


Όταν το 838 η πόλη Αμόριο της Φρυγίας κυριεύθηκε από τους Άραβες και τον χαλίφη Μουτασίμ, μεταξύ των αιχμαλώτων ήταν και οι ανωτέρω αξιωματούχοι.  Στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη και φυλακίσθηκαν αλυσοδεμένοι.  Λίγες ημέρες αργότερα τους παρουσίασαν στο χαλίφη, ο οποίος με ύφος φιλικό τούς υποσχέθηκε να τους αποκαταστήσει στα αξιώματά τους εάν αλλαξοπιστούσαν και γίνονταν Μωαμεθανοί.  Οι βυζαντινοί αξιωματούχοι με ένα στόμα και μία καρδιά αρνήθηκαν την προσφορά του χαλίφη, ο οποίος εκνευρισμένος διέταξε τον αποκεφαλισμό τους.


Η Εκκλησία τιμά την μνήμη τους στις 6 Μαρτίου.  Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Αέτιος, Κρατερός, Θεόφιλος, Μελισσηνός και Κάλλιστος.

 

Απολυτίκιο

Την θεοσύλλεκτον, του Λόγου φάλαγγα, τους Τεσσαράκοντα καὶ δύο Μάρτυρας, τους εν μία πάντας σπουδή, αθλήσαντας τιμήσωμεν ούτοι γαρ της πίστεως, ηνωμένοι τη χάριτι , δήμον ακαθαίρετον, ιερώς συνεκρότησαν, και ώφθησαν Χριστού κληρονόμοι, ξίφει τμηθέντες τους αυχένας.

 

Πηγή:  SanSimera.gr

Pages