Τα πιο συχνά λάθη με τις συντάξεις - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Τα πιο συχνά λάθη με τις συντάξεις


Τα λάθη στην έκδοση μιας σύνταξης έχουν πολλές όψεις.  Άλλα οφείλονται στον…ηλεκτρονικό υπολογιστή που τις εκδίδει, ορισμένα στις εντολές που δόθηκαν στο σύστημα, άλλα στα έτη ασφάλισης ή στον αριθμό των ενσήμων που συγκεντρώθηκαν και άλλα στην προβολή των στοιχείων.

Παράλληλα, έχουμε κατηγοριοποιήσεις συντάξεων, όπως: κύρια, επικουρική, εφάπαξ χηρείας, παράλληλη διαδοχική, με δύο Ταμεία, γονεϊκή, τρίτεκνων, Δημοσίου, ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, τραπεζών, ΝΑΤ, στρατιωτικών, ειδικών μισθολογίων, επιστημόνων, αυτοαπασχολούμενων, εξωτερικού, ομογενών χηρείας, ορφανών και ακόμη εκατοντάδες εκδόσεις σύνταξης.  Ένας ασφαλιστικός Πύργος της Βαβέλ…Το πιο μεγάλο λάθος, όμως, που υπάρχει είναι ότι έχουμε αθροιστικά πάνω από 1.500 διαφορετικές περιπτώσεις έκδοσης σύνταξης!

Για να μην έχετε λοιπόν περιπέτειες, όταν θα καταθέσετε αίτηση συνταξιοδότησης, η εφημερίδα «Απογευματινή» τονίζει πως πρέπει να προσέξετε τα εξής:

 • Υπολογίστε σωστά τον ασφαλιστέο χρόνο.
 • Προσέξτε τα έτη ασφάλισης.
 • Προσοχή! Μην κάνετε λάθος στην αναγνώριση χρόνου.
 • Προσοχή στην ημερομηνία (έναρξης) ασφάλισης.
 • Μην κάνετε λάθος στο Ταμείο έκδοσης.
 • Γράψτε σωστά και πλήρως όλα σας τα στοιχεία.
 • Ειδικότερα, μην κάνετε λάθος στην ημερομηνία γέννησής σας.
 • Μην κάνετε λάθος στον αριθμό των τέκνων.
 • Προσοχή στην ημερομηνία γέννησης παιδιών.

Για να αποφύγετε λάθη που δημιουργούν καθυστερήσεις και εκνευρισμό, θυμηθείτε ότι σημαντικότατο ρόλο παίζουν:  Η ημερομηνία (πρώτης) πρόσληψης, τα έτη υπηρεσίας, η ύπαρξη (ή μη) τέκνων, το πλαίσιο συνταξιοδότησης (αναγκαίο για την τελική έξοδο), η αναλυτική καταμέτρηση ενσήμων, η πλήρης καταγραφή όλων των συνταξιοδοτικών θεμάτων, η τελική ημερομηνία του εργασιακού βίου (ημερομηνία παραίτησης), ο αριθμός εξαγοράς ενσήμων.

Τι αναφέρει ο ΕΦΚΑ

Κατά τον ΕΦΚΑ, «έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμείς συντάξεις, πλην διεθνών και ανελαστικών, για τα έτη 2016, 2017, 2018, 2019 και 2020.  Για το 2021, το ποσοστό ολοκλήρωσης αγγίζει το 95,5% (εκκρεμούν προς εκκαθάριση 8.890 αιτήσεις), ενώ παράλληλα έχει ήδη εκκαθαριστεί πάνω από το 85% των αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν μέχρι και το τέλος Ιουνίου 2022».

Ήδη, εκκρεμούν για εκκαθάριση 17.000 αιτήσεις.  Γι’ αυτές ο ΕΦΚΑ τονίζει ότι «οι αποκλίσεις του συστήματος αφορούν μόνο ένα 20%.  Οι όποιες αποκλίσεις προκύπτουν αντιμετωπίζονται άμεσα, με στόχο η διαφορά να πιστώνεται εντός λίγων μηνών στους δικαιούχους.  Αποκλίσεις, άλλωστε, υπήρχαν και στο παρελθόν και διορθώνονται με τους συμψηφισμούς που προβλέπονται έτσι κι αλλιώς από τον νόμο.  Το 80% των συντάξεων που εκδίδεται με τη fast track διαδικασία, εκδίδεται χωρίς καμία απόκλιση ως προς τα ποσά που δικαιούται ο συνταξιούχος.  Για το υπόλοιπο 20% των περιπτώσεων, έχει ήδη δοθεί εντολή από τη Διοίκηση του Οργανισμού, κάθε φορά που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Όπως και γίνεται».

 Οι κυριότερες αστοχίες

 1. Λάθος στον υπολογισμό χρόνου.
 2. Λάθος στον αριθμό τέκνων.
 3. Λάθος στα έτη ασφάλισης.
 4. Λάθος στην ημερομηνία ασφάλισης.
 5. Λάθος στην αναγνώριση.
 6. Λάθος στο Ταμείο έκδοσης.
 7. Λάθος στα έτη ασφάλισης.
 8. Λάθος στην αναγνώριση χρόνου.
 9. Λάθος στο ποσό εφάπαξ.
 10. Λάθος στην επικουρική.
 11. Λάθος στην κύρια.
 12. Λάθος έκδοσης από το ισχύον Ταμείο.
 13. Λάθος καταγραφή φύλου!
 14. Λάθος στην ημερομηνία γέννησης του ασφαλισμένου.
 15. Λάθος στην ημερομηνία γέννησης παιδιών.
 16. Λάθος στις διεθνείς συντάξεις.
 17. Λάθος στοιχεία ασφαλισμένου, όπως διεύθυνση κατοικίας και τηλέφωνο επικοινωνίας.
 18. Λάθος στα ποσοστά αναπλήρωσης


ΠΗΓΗ: https://www.powergame.gr/asfalisi/418818/ta-sychna-lathi-stin-ekdosi-ton-syntaxeon/

Pages