9 Μαΐου 1950: Ένα μανιφέστο αλλάζει τη μοίρα της Γηραιάς Ηπείρου - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

9 Μαΐου 1950: Ένα μανιφέστο αλλάζει τη μοίρα της Γηραιάς Ηπείρου

Σαν σήμερα, στις 9 Μαΐου του 1950, ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν παρουσίασε μια πρόταση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής κοινότητας άνθρακα και χάλυβα, η οποία θα ενοποιούσε τα κράτη της Ευρώπης και θα απέτρεπε τις εχθροπραξίες που είχαν καταστρέψει την ήπειρο δύο φορές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα.

Η πρόταση αυτή αποτέλεσε τη βάση για τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), η οποία ιδρύθηκε το 1952 και περιλάμβανε τις χώρες της Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Βελγίου, Ολλανδίας και Λουξεμβούργου.

Η ΕΚΑΧ αποτέλεσε το πρώτο στάδιο στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και άνοιξε το δρόμο για την δημιουργία άλλων ευρωπαϊκών κοινοτήτων, όπως η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.

Η Διακήρυξη του Σουμάν συμβολίζει την επιθυμία των χωρών της Ευρώπης να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια περιφερειακή οντότητα που θα είναι ισχυρή και ανταγωνιστική στο διεθνές περιβάλλον και αποτελεί μια καθοριστική στιγμή στην ευρωπαϊκή ιστορία, καθώς αποτέλεσε το πρώτο συγκεκριμένο βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως την ξέρουμε σήμερα.

Σημειώνεται ότι προς τιμήν του πρωτοποριακού του έργου προς μια ενωμένη Ευρώπη, η περιοχή όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία πολλών ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων στις Βρυξέλλες πήρε το όνομά του.

ΠΗΓΗ: https://www.athensvoice.gr/epikairotita/diethni/800008/san-simera-9-maiou-to-1950-ginetai-i-aparhi-tis-europaikis-enosis/

Pages