Όσιος Μιχαήλ, Επίσκοπος Συνάδων - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Όσιος Μιχαήλ, Επίσκοπος Συνάδων

Η Αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα (23 Μαΐου 2023) τη μνήμη του Οσίου Μιχαήλ επισκόπου Συνάδων και της Αγίας Μαρίας του Κλωπά, που ήταν μια από τις Μυροφόρες γυναίκες.

Ο Όσιος Μιχαήλ ήταν γόνος αριστοκρατικής οικογένειας και καταγόταν από τα Σύναδα της Φρυγίας. Έζησε επί εποχής του αυτοκράτορα Λέοντα Ε΄ του Αρμένιου, ο οποίος ήταν φανατικός πολέμιος των ιερών εικόνων. Αρχικά σπούδασε θεολογία και μετέπειτα αναχώρησε για την περιοχή του Πόντου, όπου μόνασε μαζί με το φίλο του Θεοφύλακτο. Επέστρεψε στην πατρίδα του ως επίσκοπος, αφού είχε λάβει την Αρχιεροσύνη από τον Άγιο πατριάρχη Ταράσιο. Αντιτάχθηκε με σθένος στην προσπάθεια του Λέοντα να καταργήσει την προσκύνηση των ιερών εικόνων και για το λόγο αυτό υπέστη πολλές διώξεις και φυλακίσεις.


Οι πολλές κακουχίες τον οδήγησαν τελικά στο θάνατο, χαρίζοντάς του δίκαια το στεφάνι και τον τίτλο του ομολογητή της ορθοδόξου πίστεως.


Η κάρα του βρίσκεται στη Μονή της Μεγίστης Λαύρας στο Άγιο Όρος και μεταφέρθηκε παλαιότερα μερικές φορές στην Κύπρο, σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης των ακρίδων, που κατέστρεφαν τη γεωργική παραγωγή.

 

ΠΗΓΗ: 23 Μαΐου: Εορτάζει ο Όσιος Μιχαήλ, Επίσκοπος Συνάδων - Ορθοδοξία News Agency (orthodoxianewsagency.gr)

Pages