Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν ξανά δώρα από το 2024 - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Παρασκευή 2 Ιουνίου 2023

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι θα παίρνουν ξανά δώρα από το 2024

Το εκλογικό επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη σχεδιάζει την καθιέρωση μόνιμης οικονομικής ενίσχυσης, υπό μορφή δώρου, καθολικά σε όλους τους συνταξιούχους και όχι με εισοδηματικά κριτήρια, όπως ίσχυε για τους 800.000 ευάλωτους συνταξιούχους που έλαβαν €250 τα περασμένα Χριστούγεννα.


Το χρονοδιάγραμμα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Απογευματινής» προβλέπει εφαρμογή του μέτρου από το 2024, με βάση και τις δημοσιονομικές αντοχές.  Σύμφωνα με τις εισηγήσεις που έχει δεχθεί από το επιτελείο του ο πρόεδρος της ΝΔ, τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εστιάσουν στους συνταξιούχους, με σκοπό να ανακόψουν μερίδα των ψηφοφόρων που επέλεξαν στον πρώτο γύρο τη ΝΔ.


Τα σενάρια

Τα σενάρια για επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, κατά τα πρότυπα του 2022, δηλαδή €250 δώρο Χριστουγέννων και από €150 το Πάσχα και άλλα €150 ως επίδομα αδείας, είχαν συζητηθεί πριν από τις εκλογές στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο τα μετέφερε σε «δεύτερο χρόνο», ανάλογα με τις «αντοχές της οικονομίας» και το δημοσιονομικό πλεόνασμα.


Πάνω σε αυτό «κουμπώνει» και το σενάριο της επαναφοράς, αντίστοιχα, των δώρων και του επιδόματος και στους δημοσίους υπαλλήλους, που θα συσχετιστεί συνολικά με την αναμόρφωση του Ενιαίου και των Ειδικών Μισθολογίων.


Ένα δεύτερο σενάριο που έχει «πέσει στο τραπέζι» σχετίζεται με την αντικατάσταση του επιδόματος για τους ευάλωτους συνταξιούχους (Πάσχα και Χριστουγέννων) μόνο με τα δώρα των €150+€250, αντίστοιχα με κόστος που αγγίζει τα €1,8 δισ., αντί του €1.2 δισ., που ανέρχεται μαζί με το επίδομα προσωπικής διαφοράς, το οποίο κάθε χρόνο θα βαίνει μειούμενο.


Υπενθύμιση, ότι η έκτακτη οικονομική ενίσχυση απευθυνόταν σε ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημά τους για το φορολογικό έτος 2021, που δεν υπερβαίνει τα €9.600, και το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους τα €16.800, καθώς και η συνολική αξία της ακίνητης περιούσιας τα €300.000.


ΠΗΓΗ: https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/oikonomia/sintaxiouchi-ke-dimosii-ipallili-tha-pernoun-xana-dora-apo-to-2024/

Pages