Προγραμματικές εξαγγελίες Μητσοτάκη: Δ/Υ - Συνταξιούχοι οι μεγάλοι κερδισμένοι - Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος

Breaking

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Προγραμματικές εξαγγελίες Μητσοτάκη: Δ/Υ - Συνταξιούχοι οι μεγάλοι κερδισμένοι

Δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων θα δουν σημαντικές αυξήσεις μετά από 15 χρόνια, ενώ όσοι έχουν παιδιά θα έχουν και πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά €1.000.

Οι συνταξιούχοι βγαίνουν τριπλά κερδισμένοι αφού θα αυξηθούν οι συντάξεις τους τουλάχιστον 3% το 2024, όσοι έχουν προσωπική διαφορά θα λάβουν ξανά οικονομική ενίσχυση, ενώ εκείνοι που εργάζονται θα λαμβάνουν πλέον ακέραια τη σύνταξή τους.

 

Φοροελαφρύνσεις για τον ιδιωτικό τομέα

Όφελος θα έχουν και οι εργαζομενοι στον ιδιωτικό τομέα που έχουν παιδιά καθώς θα έχουν φοροελαφρύνσεις αλλά και οι δικαιούχοι του market pass που θα λάβουν την ενίσχυση για λίγους μήνες ακόμα.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέκλινε του δρόμου της δημοσιονομικής πειθαρχίας που έχει συνειδητά επιλέξει να ακολουθήσει, με ανακοίνωση κάποιου πρόσθετου μέτρου.  Κεντρικός εθνικός στόχος άλλωστε είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, που δεν επιτρέπει δημοσιονομικές ακροβασίες και επιβάλλει να σταλεί μήνυμα στις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει σε νέες μεταρρυθμίσεις χωρίς να διακυβευτεί η δημοσιονομική ισορροπία.

 

Τα μέτρα άμεσης εφαρμογής

Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια.  Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.

Το τελικό κείμενο του νέου μισθολογίου που επηρεάζει τις αποδοχές εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, υπουργεία, αλλά και ένστολους μέλη ΔΕΠ κλπ.) περιλαμβάνει τριπλή παρέμβαση:

- Οριζόντια αύξηση €50 τον μήνα για όλους τους υπαλλήλους ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης κλπ.

- Επιπλέον αύξηση €20 τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, επιπλέον €50 για όσους έχουν δύο παιδιά και αντίστοιχη αύξηση για όσους έχουν τρία παιδιά.

- Επίδομα θέσης το οποίο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και περισσότερο από €50 τον μήνα.

 

Market pass και ΕΝΦΙΑ

Επέκταση του Market Pass για τους επόμενους μήνες, για την κάλυψη του 10% των μηνιαίων αγορών των περισσότερων νοικοκυριών.  To Market Pass θα πάρει κατ αρχήν παράταση για τρεις μήνες, μέχρι τον Οκτώβριο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι €100 εκατ. τον μήνα, ενώ η μηνιαία επιδότηση στους δικαιούχους του Market Pass θα παραμείνει σταθερή από €22 έως €100.

Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για τα ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές ακίνητα.  Οι ιδιοκτήτες που έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για ολόκληρο το 2023 θα δουν έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του 2024, ενώ όσοι ασφαλίσουν τα σπίτια τους το 2024 θα κερδίσουν έκπτωση στον φόρο ακινήτων το 2025.

Σε κάθε περίπτωση κερδισμένοι είναι οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο καθώς η ασφάλιση του ακινήτου έναντι φυσικών καταστροφών είναι υποχρεωτική.

 

Το νέο αφορολόγητο

Πρόσθετη έκπτωση φόρου κατά €1.000 στις οικογένειες με παιδιά.  Το αφορολόγητο όριο για φορολογούμενους χωρίς παιδιά παραμένει στα €8.633, για οικογένειες με ένα παιδί αυξάνεται από τα €9.000 στα €10.000, με δύο παιδιά από τα €10.000 στα €11.000, με τρία παιδιά στα €12.000 και με τέσσερα παιδιά στα €13.000.

Έτσι, προκύπτει ετήσιο όφελος €90 για οικογένειες με ένα παιδί και έως €220 για οικογένειες με περισσότερα παιδιά.  Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε €77 εκατ.

 

Οι συνταξιούχοι

Συνέχιση της εφάπαξ ενίσχυσης, στο τέλος του 2023, όσων συνεχίζουν να πλήττονται από την προσωπική διαφορά Κατρούγκαλου, που θα αντληθεί από το πλεόνασμα της ανάπτυξης.

Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η ενίσχυση του 2023.

Όσοι συνταξιούχους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως €1.100 το μήνα, θα λάβουν μια έκτακτη ενίσχυση κοντά στα €250.

Συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από €1.101 έως και €1.600 θα λάβουν ενίσχυση κοντά στα €200.

Συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως €1.100 και είδαν μεγαλύτερη αύξηση στις συντάξεις τους θα λάβουν ενίσχυση κοντά στα €200. 

Όσοι από τους συνταξιούχους εργάζονται δεν θα βλέπουν τη σύνταξή τους μειωμένη κατά 30%.  Αντιθέτως, θα τη λαμβάνουν ολόκληρη, βλέποντας μόνο μία μικρή παρακράτηση στα πρόσθετα έσοδά τους από τη δεύτερη δηλωμένη -και νόμιμη πλέον- αμοιβή τους.

 

Μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα

Στα μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα που θα εφαρμοστούν από το 2025 και μετά περιλαμβάνονται:

- Μείωση των τεκμηρίων κατά 30%.

- Υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα

- Σταδιακή κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

ΠΗΓΗ: https://www.imerisia.gr/oikonomia/76425_nea-metra-dimosioi-ypalliloi-kai-syntaxioyhoi-oi-megaloi-kerdismenoi-apo-tis

Pages